info@usrvitez.ba

Šesta tura mrijesta 2023.

Uprkos svih problema nećemo odustati i idemo dalje u zaštiti i borbi za revitalizaciju i očuvanje naših voda. Danas, 28.01.2023. godine, u "Mini-centru za revitalizaciju autohtonih salmonidnih vrsta riba" mrijestilište Kremenik odradili smo šestu turu vještačkog mrijesta potočne pastrmke za ciklus 2022./2023. godine. Danas je položeno novih cca 50.000 komada oplođene ikre što ukupno u 6 turnusa iznosi 278.000 komada. Dio mlađi je namjenjen za poribljavanje naših vodotoka, a dio za zainteresirana ribolovna udruženja i pojedince koji nam pomažu u radu. Zahvaljujemo se na posjet TV ekipi Al Jazeere koji su danas snimali prilog o USR Vitez.

Za dio vodotoka rijeke Lašve nizvodno od MHE koji je stradao ispuštanjem velikih količina toksičnog mulja uskoro očekujemo završetak svih analiza uzoraka vode, mulja i uginulih jedinki riba. Po kompletiranju svih zakonima propisanih procedura vezano za ekocid, svi materijalni dokazi će biti predati putem pravnih zastupnika nadležnim sudovima za naplatu štete i period revitalizacije ovog dijela rijeke.
Svi oni koji nam žele pomoći mogu nas kontaktirati putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Zbog većeg broja upita o načinu slanja finansijske pomoći dajemo broj žiro računa USR Vitez:
UniCreditBank BiH: 3382502200395477