info@usrvitez.ba

Režim ribolova za 2023.

REŽIM RIBOLOVA ZA 2023. NA RIBOLOVNOM PODRUČJU III - RIBOLOVNA ZONA III - USR VITEZ

Na osnovu Pravilnika o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja ribolov donešen od strane federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i na osnovu Satuta Udruge sportskih ribolovaca Vitez, član 11. , Upravni odbor USR “Vitez” iz Viteza donosi:

O D L U K U
o režimu ribolova na ribolovnom području III – zona 3 za 2023. godinu

Stalne zabrane ribolova
1. Rijeka Lašva – MHE Vitez1, iznad centrale u dužini 100 metara i ispod MHE Vitez1 od brane do mosta za Etno-selo
2. Rijeka Kruščica, plodište, cijelim tokom
3. Potok Kremenik, plodište, cijelim tokom
4. Svi potoci cijelim tokom

Povremene zabrane
1. Kompletno ribolovno područje III – zona 3 od 01.10. - 01.03. potočna pastrmka
2. Kompletno ribolovno područje III – zona 3 od 01.01. - 31.05. mladica
3. Kompletno ribolovno područje III – zona 3 od 01.10. - 31.05. lipljen

Dozvoljen ribolov
Ribolov je dozvoljen tokom cijele godine na vještačkom jezeru MHE Vitez i to 100 metara iznad centrale pa do kaskade na početku jezera, i od Skopljaka kuća (preko puta autobusne stanice) do mosta Modrulja. U vremenu lovostaja na salmonidne vrste dozvoljen je ribolov ciprinidnih vrsta.

Mušičarska staza “Ludvig Tibold” Vitez
Proteže se od Vonkovog mosta u Starom Vitezu nizvodno u dužini 900 metara. Propisani način ribolova je mušičarenje i to po propisanom Pravilniku na mušičarskoj stazi “LT”. Upotreba meredova je obavezna. Ribolov se vrši na način uhvati i pusti i vrijedi za sve autohtone salmonidne vrste riba rijeke Lašve. Staza je namjenjena za treninge, takmičenja, te kao dio rijeke pod posebnim nadzorom u cilju zaštite ribljeg fonda i pospješenja prirodnog mrijesta. Godišnje dozvole članova vrijede i za mušičarsku stazu uz obavezno poštivanje pravilnika o načinu ribolova na mušičarskoj stazi. Za goste se izdaju dnevne dozvole za salmonidne vode izdate od strane SRS FBiH i vrijede za cijeli tok rijeke Lašve uz poštivanje pravilnika o ribolovu.

NAPOMENA
Obzirom da je rijeka Lašva salmonidna voda, molimo da se pridržavate člana 9. “Pravilnika o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja ribolov” koji glasi: Sportsko-rekreativni ribolov salmonidnih vrsta riba (svih vrsta pastrmke, mladice, glavatice i lipljena) smije se obavljati samo s jednim ribolovnim štapom. Ribolovni štap iz stava 1. ovog člana smije imati najviše jedan umjetni mamac (mušicu ili varalicu), bez utega. Napominjemo strogo je zabranjena upotreba svih mamaca prirodnog porijekla, kao i upotreba lajnera (tirol-holz). U vrijeme lovostaja na potočnu pastrmku dozvoljena je upotreba vještačkih mamaca minimalne dužine 15 cm ili vještačkih leptira i kašika od broja 4 na više.

Lovostaj, minimalna lovna dužina i dozvoljeni dnevni ulov
- Potočna pastrmka lovostaj od 01.10. do 01.03. - minimalna mjera 25 cm - dozvoljeni dnevni ulov na otvorenoj vodi 3 kom.
- Kalifornijska pastrmka (alohotna vrsta) lovostaj nema -  minimalna mjera nema - dozvoljeni dnevni ulov na otvorenoj vodi 5 kom.
- Mladica lovostaj od 01.01. do 31.05. - minimalna mjera 70 cm -  maksimalno 1 kom. godišnje
- Lipljen lovostaj od 01.10. do 31.05. - minimalna mjera 30 cm - dozvoljeni dnevni ulov  1 kom.
Maksimalni dnevni ulov salmonida može biti 1 lipljen i 2 potočne pastrmke ili 3 potočne pastrmke. Kalifornijska pastrmka se ne računa u dozvoljenu dnevnu kvotu.

UPOZORENJE:
Na mušičarskoj stazi “LT” ribolov se vrši na način “uhvati i pusti” i vrijedi za sve autohtone salmonidne ribe : potočna pastrmka, lipljen i mladica izuzev kalifornijske pastrmke (alohotna vrsta)

Ribolovne dozvole (na ribolovnom području III – ribolovna zona 3 USR Vitez)
1. Članovi USR Vitez – godišnja dozvola 40 talona, vrijede i za mušičarsku stazu “LT” po propisanim pravilima UO USR Vitez
2. Članovi udruženja SBK/KSB - godišnja dozvola vrijedi za otvorene vode izuzev mušičarske staze uz popunjen talon
3. Ribolovci iz udruženja koja ne pripadaju SBK/KSB – 20 KM dnevna dozvola za salmonidne vode (ukoliko nije ostvaren sporazuma sa USR Vitez) (dnevne dozvole za ribolov na otvorenoj vodi i mušičarskoj stazi vade se u Ribarskom domu na mušičarskoj stazi svaki dan – 063/809-145)
Ribolov se ne može započeti bez popunjenog talona za taj dan ili izvađene dnevne dozvole. Vrijede isključivo dnevne dozvole izdate od SRS FBiH.

Napomena:
Svi ribolovci koji se zateknu u ribolovu bez dozvole, naplaćuje se 20 KM dnevna dozvola. Za svaki vid krivolova, ribolova nedozvoljenim sredstvima, ulova ispod mjere ili prekobrojnog ulova, kao i odbijanja kontrole od strane ovlaštenog lica ili ovlaštene volonterske ribočuvarske službe, bit će podnijeta prijava nadležnim organima. Kod ovlaštenog ribočuvara na vodi nije moguće uzeti dozvolu. Godišnje i dnevne dozvole se izdaju isključivo u Ribarskom domu. Vijede samo dnevne dozvole od 20 KM izdate od strane SRS FBiH.
Sve aktivnosti se objavljuju na web stranici www.usrvitez.ba

Informacije
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Telefoni: Predsjednik: 063/809-145
Tajnik: 063/288-500


Upravni odbor USR Vitez