info@usrvitez.ba

Dnevne dozvole

DNEVNE DOZVOLE SE VADE U RIBARSKOM DOMU

PRAVILNIK O IZDAVANJU DNEVNIH DOZVOLA ZA RIBOLOV
Na III ribolovnom području – ribolovna zona III vrijede isključivo dnevne dozvole za salmonidne vode koje izdaje SRS FBiH.

Ukoliko na “otvorenoj vodi” ribolov upražnjava ribolovac koji nije član USR Vitez izdaje se dnevna dozvola i naplaćuje se 20 KM. Na otvorenoj vodi vrijedi Režim ribolova za 2023. godinu po Odluci UO USR Vitez.

Dnevne dozvole na mušičarskoj stazi

U cilju popularizacije mušičarenja, čuvanja salmonidnih vrsta riba i podrške ribolovu na način uhvati i pusti (C/R) na mušičarskoj stazi, UO USR Vitez je donio Odluku o načinu naplate dnevnih dozvola izdatih od strane SRS FBiH

1. Godišnje dozvole USR Vitez vrijede na na rijeci Lašvi kao i mušičarskoj stazi LT poštujući Pravilnik ribolova za mušičarsku stazu.
2. Za sve one koji nisu članovi USR Vitez izdaje se dnevna dozvola, propisana "Pravilnikom o obliku i sadržaju dozvola za sportsko-rekreacijski ribolov" br. 01-02-433/05, za salmonidne vode u iznosu od 20 KM.
3. Za djecu i žene izdaje se dnevna dozvola u iznosu od 20 KM zadužena od strane SRS FBiH na kojoj se upisuje GRATIS. Ova dozvola ide na teret USR Vitez, a cilj je popularizacija mušičarenja i pokreta
uhvati i pusti kod ovih kategorija.

Na mušičarskoj stazi LT vrijede isključivo dnevne dozvole za salmonidne vode koje izdaje SRS FBiH čija je cijena 20 KM. Ova dozvola se izdaje svim ribolovcima koji nisu članovi USR Vitez ali se naplaćuje u iznosu od 50% tj 10KM i ribolov se obavlja isključivo u režimu "uhvati i pusti" C&R. 

Na mušičarskoj stazi potočna pastrmka, mladica i lipljen su u stalnom režimu uhvati i pusti C&R. Zbog blizine ribnjaka “Izmišljeni potok” česta je pojava kalifornijske pastrmke (alohotna vrsta) te kako bi sačuvali autohtone vrste koje obitavaju na mušičarskoj stazi ove ribe se mogu izlovljavati. Maksimalan broj komada kalifornijske pastrmke koja se može ponijeti sa mušičarske staze je 3 (tri) po ribolovcu (bez obzira na dužinu). Obavezno je prijaviti svaku uhvaćenu kalifornijsku pastrmku ribočuvaru na stazi.

Na “otvorenoj vodi” limit za kalifornijsku pastrmku je 5 (pet) jedinki (bez obira na dužinu ili težinu). 

Za svaku izdatu dozvolu, bez obzira koliko smo je naplatili ili dali gratis, USR Vitez se razdužuje prema SRS FBiH na osnovu Pravilnika pod r.b. 2. članak. 11. Dakle, sve one koji su se opredjelili za ribolov na način uhvati i pusti (C/R), USR Vitez nagrađuje participirajući u cijenama dnevnih dozvola. 
Kontrola izdatih godišnjih i dnevnih dozvola, kao i ribočuvara se vrši svakodnevno od strane UO i NO USR Vitez.


UO USR Vitez