info@usrvitez.ba

Projekat uzgoja zaštićene vrste

Dana 18.08.2021. godine po prvi put u povijesti USR Vitez izvršeno je poribljavanje rijeke Lašve mladicom (hucho hucho). Ubačena je mlađ mladice uzrasta od 16-25 cm u količini 200 komada. Uspjeli smo u našem mrijestilištu izmrijestiti jedan par ove vrste i uzgojiti mlađ za poribljavanje rijeke Lašve na području općine Vitez. Vrijednost ovog projekta je za nas neprocjenjiva.

Za sve naše prijatelje tj. sve one koji su nam cijelo vrijeme tokom trajanja ovog projekta nesebično pomagali izdvojili smo nešto mladica u znak zahvale.
- 10 komada za SRD Travnik (gdin Enes Škrgo),
- 10 komada za SRD Kakanj
- 10 komada za ribogojiliste "Izmišljeni potok" 
-   6 komada za Novu Bilu.
U mrijestilištu smo ostavili manju količinu mlađi mladice namjenjenu za daljnji uzgoj.
Poribljavanju su prisustvovale nadležne Kantonalne inspekcije (veterinarska i vodoprivredna) kao i Veterinarska stanica Vitez. Provjera zdravstvene ispravnosti uzoraka mlađi je izvršena na Veterinarskom fakultetu Sarajevo-Odjel za parazitologiju-Odjel za akvakulturu dana 10.06.2021. godine, zahvaljujemo za dosadašnju suradnju prof. dr. Adnan Jažić i djelatnicima ove ustanove.

Uz nadzor predsjednika komisije za poribljavanje isto su izvršili članovi USR Vitez na potezu Novaci-Mošunj.

Zahvaljujemo se načelniku općine Vitez na finansijskoj pomoći, SRD Banja Luka na pomoći i dosadašnjoj suradnji kao i osobama koje su nam nesebično pomagale da se ova mlađ uzgoji: Jasmin Habibović, Almedin Mrki Porča, Asmir Hasanica, Brkić Brkić, Muvedin Tursum, Ado Ljubjankić i članovi USR Vitez. Posebno zahvaljujemo našem predsjedniku Dragan Jonjić i ribočuvaru Naser Topčić koji su izmrijestili mladice i svakodnevno se brinuli za ovu mlađ.

Podsjetimo, riba mladica je kritično ugrožena vrsta i kao takva se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta EU i Crvenoj listi faune FBiH.