info@usrvitez.ba

Poribljena rijeka Lašva

Uspješno je realizirana prva faza poribljavanja mlađi potočne pastrmke uzgojene u "Mini-centru za revitalizaciju autohtonih salmonidnih vrsta riba" mrijestilište Kremenik. Poribljena je rijeka Lašva sa 60.000 komada mlađi potočne pastrmke u uzrastu 7-12 cm, 370 kg, na lokacijama: nizvodno od mosta u Mošunju, Kolotin, Divjak uzvodno i nizvodno, od MHE do Vonkovog mosta, Mahala, Bebin most uzvodno i nizvodno, nizvodno od novog viteškog mosta, iza Općine, Novaci, uzvodno od mosta Modrulja, uzvodno i nizvodno od Radakovog mosta i Vranjski potok.
Akciju su izveli: Nevzudin Ahmić, Dragan Augustinović, Vlatko Strukar, Benjamin Topčić, Anto Matošević, Edin Fejzi (vozilo za prevoz ribe) i Dragan Jonjić.
Analiza virusološe pretrage na uzorcima mlađi potočne pastrmke izvršena je na Odjeljenju za akvakulturu Veterinarskog fakulteta-Veterinarskog instituta u Sarajevu. Pregled i dezinfekcija kompletne količine mlađi pred poribljavanje izvršena od strane Veterinarske stanice Vitez. Inspekcijski nadzor mlađi potočne pastrmke izdvojene za poribljavanje Lašve, Kruščice i Bile na mrijestilištu Kremenik izvršile su veterinarska i poljoprivredna kantonalna inspekcija o čemu su sačinjeni zapisnici.
Završni dio uzgoja mladji potočne pastrmke je realiziran putem Javnog poziva općine Vitez kroz odobreni projekat USR Vitez pod nazivom "Očuvanje biodiverziteta i unapređenje ihtiofaune vodotoka općine Vitez".