info@usrvitez.ba

Poziv na poribljavanje

Dana 06.09.2022. godine održan je zajednički sastanak UO i NO u Ribarskom domu. Tema sastanka je realizacija Plana poribljavanje ribolovnog poručja USR Vitez sa mlađi potočne pastrmke uzgojene u "Mini-centru za revitalizaciju autohtonih salmonidnih vrsta riba" mrijestilište Kremenik. U mrijestilištu je izdvojena mladj potočne pastrmke namjenjena za poribljavanje svih vodotoka na našem ribolovnom području u količini 105.000 komada. Završni dio uzgoja mladji potočne pastrmke se realizira putem Javnog poziva općine Vitez kroz odobreni projekat USR Vitez pod nazivom "Očuvanje biodiverziteta i unapređenje ihtiofaune vodotoka općine Vitez".
Planom je definirano poribljavanje, u narednim danima, sliva rijeke Kruščice sa 30.000 komada, rijeke Bile od ušća do Stožerinskog potoka sa 10.000 komada i rijeke Lašve sa 60.000 komada mladji potočne pastrmke. Izdvojen je dio mlađi za poribljavanje ostalih potoka, a u mrijestilištu je ostavljeno cca 3.000 komada za dalji uzgoj.

U prvoj fazi se vrši poribljavanje rijeke Lašve sa 60.000 komada mladji potočne pastrmke. Akcija poribljavanja je zakazana za subotu 10.09.2022. godine. Mjesto okupljanja je "Mini-centar za revitalizaciju autohtonih salmonidnih vrsta riba" mrijestilište Kremenik u 12.00 sati.
Pozivamo članove da se odazovu akciji poribljavanja.