info@usrvitez.ba

Javna rasprava za 2 MHE

Na Javnoj raspravi jednoglasno je rečeno NE izgradnji MHE u Kruščici!
Većina govornika, na javnoj raspravi o izdavanju prethodne vodne saglasnosti za MHE na rijeci Kruščici, nerijetko vrlo emotivni u svojim istupima, argumentirano je dala do znanja da su dosadašnje procedure izdavanja dozvola kompromitovane i da građani opravdano sumnjaju u pogodovanje investitoru, uz istovremeno ignorisanje javnosti. Javnoj raspravi o izdavanju prethodne vodne saglasnosti, po zahtjevima investitora GENNA i HIGRACON, u potupku pribavljanja urbanističke saglasnosti za dvije mini centrale Kruščica 1 i Kruščica 2, je prisustvovalo 50-tak učesnika poštujući propisane epidemiološke mjere.

Okupljanje žena Kruščice, stanovnika MZ Kruščica, građana Viteza, predstavnika USR Vitez, lovaca, ekoloških udruženja i mnogih drugih, kao i gostiju iz cijele BiH, ispred zgrade općine Vitez, počelo je u jutarnjim satima. Okupljeni građani su sa transparentima i pjesmom „Nedamo te rijeko naša“ prije samog početka Javne rasprave jasno poručili predstavnicima kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da su protiv gradnje mini centrala bili i uvijek će biti.

Organizator Javne rasprave, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK je, na početku predstavilo kako će ići tok rasprave, redosljed izlaganja, ali su „zaboravili“ da pojasne pravni dio – zašto je pokrenuta rasprava? Koji Zakon reguliše proceduru? Šta se desilo sa procedurama od ranije? Itd. Tako da je većina prisutnih dala svoj komentar da je otvaranje Javne rasprave bilo vrlo neprofesionalno, uopšteno, nepripremljeno. Investitor HIGRAKON iz Sarajeva je takođe nespremno i neprofesionalno pokušao pojasniti osnovne tehničke karakteristike mini centrala, mjesto gradnje, parametre za mjerenje protoka itd. Nije se mogao sjetiti kada su vršena mjerenja, na kojim mjestima, tako da se otvorio prostor za diskusiju prvog govornika iz Viteza koji je pročitao član Zakona i Pravilnika o vodama kojim se definiše način i trajanje mjerenja protoka vode na pojedinim mjernim mjestima.
Već nakon prvog govornika jasno se moglo vidjeti da su učesnici došli pripremljeni sa argumentima u odbranu rijeke. Zatim su uzeli riječ redom predstavnici udruženja sa područja općine Vitez – ekolozi, lovci, ribolovci, MZ, Hrabre žene Kruščice, Eko Bistro – sa jednom jedinom porukom: Gospodo iz Ministarstva, zašto ste, nakon svih dešavanja u proteklih više od tri godine, uopšte pokrenuli ovu javnu raspravu, kada dobro znate da je naš odgovor: „NE gradnji na našoj rijeci!“. Većina govornika, nerijetko vrlo emotivni u svojim istupima, je argumentirano dala do znanja da su dosadašnje procedure izdavanja dozvola kompromitovane i da građani opravdano sumnjaju u pogodovanje investitoru, uz istovremeno ignorisanje javnosti.
Svi smo poručili jednoglasno da nećemo dozvoliti nikakvu gradnju na rijeci Kruščici. Stav Udruge sportskih ribolovaca Vitez je javno iznesen i kao takav predat napismeno, a glasi USR Vitez se protivi bilo kakvim građevinskim radovima u i oko vodotoka sliva rijeke Kruščice.