info@usrvitez.ba

Poplave 2014.

Obilne kišne padavine i poplave pogodile su mnoge gradove širom Bosne i Hercegovine. U poplavama je živote izgubilo nekoliko osoba, više njih se vode kao nestali, a materijalna šteta će biti ogromna. Stručnjaci ističu kako su poplave koje su ovih dana pogodile ovaj dio Evrope najveće na području Balkana u posljednjih 100 godina. Klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH:
“Ovo što sada vidimo u BiH, ali i u ostalim zemljama na Balkanu su najveće poplave i padavine u posljednjih 100 do 120 godina. Tačnije, u 120 godina otkada su 1892. godine počela hidrometeorološka mjerenja u BiH, ovo su najveće zabilježene padavine. To se može posebno kazati za područje istočne Bosne gdje je posebno dramatično. Centar ciklona koji je pogodio ne samo BiH nego i Srbiju, posebno Beograd i Vojvodinu, bio je iznad Istočnog Balkana”, rekao je Majstorović. Naglašava da su padavine ovih dana u BiH i Srbiji dostigle nivo koji je daleko iznad prosječnog nivoa za mjesec maj. “Majske prosječne padavine su negdje oko 70 i 80 litara po metru kvadratnom. Ovo što sada vidimo je daleko iznad tog nivoa. Na području Sarajeva palo je 175 litara kiše po metru kvadratnom, a u pojedinim dijelovima BiH, kao što je Han Pijesak, taj nivo je 250 litara po metru kvadratnom. U dva dana u BiH i u regiji je palo kiše koliko bi u normalnim okolnostima palo za dva mjeseca”, istakao je bh. klimatolog.
Najveće padavine i poplave koje su uslijedile ranije su u BiH zabilježene prije 100 do 120 godina, dok su posljednji put padavine bile posebno snažne 1989. godine i 2012. godine kada je palo oko 150 litara odnosno 200 litara na metar kvadratni. Poplave su dovele do velikih oštećenja obala i korita rijeke Lašve, a pravo stanje ćemo znati nakon što se voda povuče.